شرایط بازنشستگی در قانون کار و تامین اجتماعی
هر چه سن افراد بالاتر برود به همان میزان توانایی کارکردنشان کمتر و محدودتر می شود و دیگر نم یتوانند همانند دوران جوانی به کار و قعالیت ادامه دهند. افراد بعد از گذشتن سنوات کاری که مابین 20 تا 30 سال است مطابق قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی بازنشسته محسوب می شوند.در این مقاله با ما همراه باشید تا در مورد بازنشستگی در قانون کار و تامین اجتماعی توضیحاتی ارائه دهیم.
تعریف بازنشستگی در قانون کار و تامین اجتماعی :
بازنشستگی در جوامع گوناگون یعنی عدم اشتغال بیمه شده به کار به سبب رسیدن به سن بازنشستگی در این قانون سن بازنشستگی در جوامع گوناگون با توجه به شرایط اقتصادی و اجتماعی می تواند متفاوت باشد از سن 55 الی 70 سالگی باشد.
دلائل بازنشستگی و شرایط آن:
- کهولت سن و رسیدن به سن بازنشستگی: در این حالت کارگر یا بیمه شده پس از سالها کار و تلاش بر اثر رسیدن به شرایط و سنی که قانون فرد را بازنشسته می داند و بازنشسته می شود.
- بازنشستگی در کارهای سخت و زیان آور: این نوع بازنشستگی به دلیل فرسودگی زودرس کارگر در کارهایی که عموما سخت و یا زیان آور است. در این حالت فرد بیمه شده قبل از رسیدن به سن مورد نظر و با داشتن سابقه کامل بازنشسته می شود.
- شرایط اقتصادی: شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی برخی مواقع بر اساس شرایط خاص اقتصادی مثل نرخ بیکاری گسترده یا بحران و یا تورم نیرو در بنگاههای اقتصادی یا برخی ویژگی های خاص گروه ها دولت تصمیم میگرند گروهی را به صورت زود هنگام بازنشسته کنند، در این خصوص میتوان به بازنسشتگی با 25 سال سابقه به موجب قانون نوسازی صنایع و یا بازنشستگی زود هنگام کارکنان دولت و بازنشستگی خانم ها با 20سال سابقه اشاره کرد.
شرایط بازنشستگی تامین اجتماعی:
دو اصل مهم که برای احراز بازنشستگی در قانون تامین اجتماعی حائز اهمیت است عبارتند از:
- رسیدن به شرایط مقرر در این قانون.
- داشتن سنوات پرداخت حق بیمه به میزان مقرر در قانون کار و تامین اجتماعی.
شرایط احراز بازنشستگی، بر اساس بند 1 ماده قانون 76 قانون کار و تامین اجتماعی:
- داشتن 60 سال سن برای آقایان و 55 سال سن برای خانم ها است که در این حالت فرد بیمه شده با داشتن حداقل 20 سال سابقه پرداخت حق بیمه میتواند بازنشسته شود در صورتیکه مستمری استحقاقی فرد بر اساس این بند کمتر از حداقل حقوق سال مربوط باشد تا حداقل حقوق ارتقاءخواهد یافت.
- بازنشستگی با 10 سال سابقه و 60 سال سن، بر اساس اصلاحات اخیر همچنین افرادی که دارای 10 سال سابقه و 60 سال سن برای آقایان و 55 سال سن برای خانم ها باشد بدون رعایت ماده 111 قانون تامین اجتماعی و متناسب با سنوات پرداخت حق بیمه میتواند بازنشسته شود.
- به موجب همین اصلاحات چنانچه بیمه شده متقاضی کمتر از 10سال سابقه داشته باشد با پرداخت یکجای حق بیمه سنوات کسری تا 10 سال میتواند از مزایای این قانون بهره مند شود.
- در مورد بیمه شده ای که بر اساس 10 سال سابقه بازنشسته شود ماده 111 قانون اجرا نمی شود و بر اساس سنوات پرداخت حق بیمه مستمری تعیین می شود که ممکن است انتظارات فرد متقاضی را از نظر دریافت مستمری کافی برای تامین امرار معاش برآورده نسازد.
- حداکثر سابقه برای بازنشستگی و حداکثر محاسبه در تعیین مستمری 35 سال است.
زمان پرداخت مستمری تامین اجتماعی:
تاریخ پرداخت مستمری از زمانی است که سازمان ترک کار بیمه شده را به کارفرما اعلام می کند درمورد کسانی که کارفرما ندارند و موضوع ترک کار آنان منتفی است مثل بیمه شدگان اختیاری یا مشاغل آزاد پرداخت مستمری از زمانی است که بازنشستگی مورد تایید شعبه قرار و به بیمه شده ابلاغ شود.
شرایط بازنشستگی در کارهای سخت و زیان آور:
مطابق با قانون بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور افرادی که حداقل 20 سال متوالی و 25 سال متناوب در کارهای سخت و زیان آور اشتغال داشته و حق بیمه را به سازمان پرداخت کرده باشند بدون شرط سنی میتوانند تقاضای بازنشستگی کنند.
نکات مهم مستمری بازنشستگی :
سابقه بیمه خود را در یکی از شعبات سازمان تامین اجتماعی متمرکز کنید و اگر در یک شعبه دیگر هم دارای سابقه پرداخت حق بیمه هستید آن را به شعبه ای که در حال حاضر حق بیمه خود را آنجا پرداخت می کنید اطلاع دهید.
فرزندان پسر بازنشستگان می توانند تا سن 20 سالگی و در اشتغال به تحصیل و فرزندان دختر تا زمانی که ازدواج نکرده باشند و در صورت شاغل نبودن میتوانند تحت تکلف والدین خود بوده و به تبع آنها از خدمات سازمان تامین اجتماعی استفاده کنند.
مدارک لازم برای درخواست مستمری بازنشستگی:
- ارائه اصل و تصویر تمام صفحات شناسنامه و کارت ملی.
- تکمیل تقاضا نامه بازنشستگی.