شاید شما هم به عنوان یک مدیر، در طول دوران مدیریت خود حداقل یکبار با کارکنان بی انگیزه و تنبل روبرو شده اید. کارکنانی که شاید دارای توانایی های بالقوه ای می باشند اما به دلیل بی انگیزه بودن، وظایفی که به آنها محول می شود را به درستی انجام نمی دهند. طبیعتا شما به عنوان یک مدیر مایل هستید که کارکنان شما همه وظایفی که به آنها محول شده است به خوبی انجام داده و در چهار چوب استاندارد های تعریف شده باشند.
اما این نکته نیز غیر قابل انکار می باشد که حتی کارکنان خوب نیز می توانند تحت برخی شرایط دچار بی انگیزگی شده و راندمان کاریشان پایین بیاید. در این حالت یک مدیر موفق چه باید بکند؟ آیا راه حل اخراج کارکنان تنبل می باشد؟ یا راهکارهای دیگری نیز وجود دارد؟
واقعا پرسنل تنبل چه کسی است؟
آیا می توان تعریف خاصی از کارکنان تنبل داشت؟ چگونه با یک فرد تنبل در سازمان برخورد کنیم؟ اینها همه سوالاتی است که یک مدیر خوب باید از خود پرسیده تا با ارئه راه حل درست بیشترین بهره برداری را از منابع انسانی خود را داشته باشد. شاید اولین نشانه های یک فرد بی انگیزه، عدم حضور به موقع در محل کار باشد.
ذهنیت مدیران نسبت به کارکنان تنبل چیست؟
شاید اولین ذهنیتی که برای مدیران در مواجه با کارکنان بی انگیزه و تنبل پیش می آید این باشد که، انگیزه دادن به کسی که نمیخواهد کاری را انجام دهد غیر ممکن و بیهوده است. اما همه ما می دانیم که بی انگیزه بودن افراد می تواند دلایل متعددی داشته باشد شاید ما با یک مشکل مدیریتی مواجه می باشیم. بدون شک نمی توان از نقش مدیریت در ارزیابی عملکرد منابع انسانی چشم پوشی کرد.
بنابراین این امکان وجود دارد که یک فرد بسیار خوب به دلایل مختلفی بی انگیزه شود و برچسب تنبل بودن به او زده شود. اگر شما در جایگاه مدیر یک سازمان هستید پیشنهاد می شود ادامه این مقاله را مطالعه تا دریابید دلایل بی انگیزی کارکنان چسیت، همچنین با راه حل هایی برای برطرف کردن آنها آشنا شوید.
اما راه حل های پیشنهادی چیست؟
شاید برای شما هم جالب باشد بدانید که برخی مواقع دلیل کم کاری پرسنل به دلیل نداشتن درک صحیحی از آنچه بر عهده وی گذاشته شده می باشد. بنابراین در چنین مواردی لازم می باشد با چنین افرادی به وضوح صحبت کنید و اهداف سازمانی و انتظاراتی که از وی دارید به طور صریح و روشن با وی در میان بگذارید
بسیاری از مواقع دلیلی بی انگیزگی افراد در محل کار، برداشت های نادرست از وضعیت موجود در مجموعه کاری یا حتی مشکلات زندگی می باشد. در چنین مواردی بهترین حالت داشتن یک گفتگوی مسالمت آمیز با کارکنان مذکور می باشد.
گاهی نیاز است از کارکنان بخواهید گزارش کار خود را به صورت ریز به ریز و روزانه تهیه و آن را به شما ارائه دهند. در چنین مواردی معمولا فرد با میزان عملکرد خود مواجه شده و می تواند به میزان کمی ها و کاستی ها پی ببرد.
گاهی اوقات نیاز است، برای خروج از حالت بی انگیزه بودن کارکنان، عامل های تشویقی تعریف کرد تا به مانند سوخت موتور جت به آنها این انگیزه را بدهد تا عملکرد خود را بالا ببرند. در موارد بسیاری استفاده از عامل های محرک به خوبی جواب داده است.
یکی از روش هایی که می تواند در تبدیل کارکنان تنبل به کارکنان خوب موثر باشد، استفاده از جریمه و عوامل تنبیهی می باشد. به عنوان مثال فردی که هر روز با تاخیر به محل کار خود مراجعه می کند و در طول ماه همواره ثبت تردد هایش با تاخیر مواجه می باشد. در چنین شرایطی می توان زمان تاخیر فرد را دو برابر در نظر گرفت تا عاملی برای حضور به موقع وی در محل کار باشد.
برخی اوقات دلایل بی انگیزه بودن کارکنان، محول شدن کارهایی خارج از توانایی یا علایق به ایشان می باشد. بنابراین نیاز به شناخت توانایی ها و علایق پرسنل می تواند به عنوان معیاری برای محول کردن کارها باشد.
در مواردی نیاز است به ارزیابی عملکرد پرسنل در یک بازه زمانی پرداخت و با ارائه گزارش عملکرد به فرد مورد نظر وی را در جریان قرار داد تا بتوانند عملکرد خود را بهبود بخشند. اما باید در این موارد جانب احتیاط را رعایت کنید و ابتدای گزارش سعی در بیان ویژگی های مثبت داشته و در حین ارائه گزارش کاستی ها و نقص ها را بیان کنید.
در برخی مواقع دلایل بی انگیزه و تنبلی کارکنان، فراهم نبودن بستر مناسب برای کار می باشد. به عنوان مثال حسابداری که مسئول محاسبه حقوق و دستمزد پرسنل در یک مجموعه می باشد در صورت نیاز به محاسبه دستی ساعات تردد پرسنل، با مشکلات زیادی مواجه می باشد که می تواند یکی از دلایل بی انگیزگی فرد شود. حال شما در نظر داشته باشید تنها با یک راه کار ساده و استفاده از سیستم کنترل تردد و نرم افزار حضور و غیاب می توان عوامل خارجی موثر بر بی انگیزه کار کردن را براحتی از میان برداشت.