حس مفید و ارزشمند بودن برای رشد و پیشرفت هر فردی در طول دوران کاری ضروری است. این حس رابطه عمیقی با عزت نفس دارد و می تواند از مهمترین ویژگیهای شخصیتی هر فردی باشد. تقویت این حس نهتنها باعث پیشرفت شغلی، بلکه باعث افزایش کیفیت زندگی و افزایش رضایت نیز می گردد.
حس ارزشمند بودن چیست؟
ارزشمند بودن یک حس درونی است. این حس نتیجۀ مثبت اندیشی نسبت به خود و دستاوردهایتان می باشد. این حس رابطه عمیقی با عزت نفس و اعتماد بنفس دارد. این ویژگی ها نقش بسیار مهمی در رشد و پیشرفت فرد دارد.
نقش و تاثیر حس ارزشمند بودن در محیط کار
ایجاد و تقویت حس ارزشمند بودن در محیط کار و اهمیت قائل شدن برای خود ، نقش مهمی در بهبود عملکردهای فرد خواهد داشت. از جمله مهمترین این دستاوردها عبارتند از:
ایجاد و تقویت حس اعتماد به خود، قابلیتها، توانمندیها و قضاوتها در محیط کار و خارج از آن.
بهبود روابط با همکاران در محیط کار و سایر افراد در جامعه.
تقویت تمرکز در محیط کار.
تقویت قدرت تصمیم گیری که یکی از مهمترین مهارتهای رهبری در محیط کار می باشد.
افزایش قدرت تأثیرگذاری و در مصاحبه های شغلی و همچنین مدیریت فضای مصاحبه.
انجام بهتر پروژهها و بهره مندی از مزایای مالی.
نکات زیر برای ایجاد و تقویت حس ارزشمندی در سازمان مناسب می باشند
۱. ارزش خود در سازمان را مشخص کنید
نخستین مرحله در ایجاد حس ارزشمندی، تعیین مواردی است که شما با آنها حس ارزشمند بودن پیدا می کنید. این موارد قادرند مهارتهای شما در سازمان باشند. برای خود استانداردهای کاری تعیین کنید و هنگام تعامل با همکاران، آنها را به رسمیت بشناسید. به زبان ساده، قدر و منزلت تواناییهای حرفهای خود را بدانید.
۲. اهداف خود را تعیین و روی آن تمرکز داشته باشید
در مرحله دوم اهداف خود را تعیین نموده و از آن تواناییها برای رسیدن به اهداف خود استفاده کنید. زمانی که ببینید در حال حرکت بهسمت آنها هستید، قطعا حس ارزشمند بودن هم شکوفا خواهد شد.
۳. موفقیت های خود را ثبت کنید
زمانی را به یادآوری و یادداشت موفقیتها و دستاوردهای خود اختصاص دهید. لازم نیست این موارد حتما خیلی بزرگ باشند. میتوانید موفقیت های شغلی روزمره خود را یادداشت کنید. هر بار که به آنها رجوع کنید، حس ارزشمند بودن در شما تقویت خواهد شد.
۴. نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید
نقاط قوت خود را در سازمان شناسایی کرده و از آنها برای پیشرفت بهره ببرید. نقاط ضعف را نیز شناسایی کرده و بهجای سرزنش خود، بکوشید تا آنها را برطرف یا به نقطه قوت تبدیل کنید. حتی اگر موفق به رفع آنها هم نشدید، همین که بدانید که هستید و چه ویژگیهایی دارید، باعث پذیرش بیشتر خودتان بهعنوان یک انسان میشود. «پذیرش خود» گام بلندی در رسیدن به حس ارزشمندی است.
۵. از سایر همکاران در مورد خود بازخورد بگیرید
از مدیر و سایر همکاران خود بخواهید که ویژگیهای مثبت شما را بیان کنند. دریافت بازخورد مثبت در ارتقای حس ارزشمندی مؤثر است. پذیرای نقدهای سازنده هم باشید و از آنها برای بهبود عملکرد خود در سازمان استفاده کنید.
۶. با دیگران روابط مثبت، مؤثر و سازنده برقرار کنید
گرچه حس ارزشمند بودن تا مقدار زیادی به عوامل درونی وابسته است، لیکن ایجاد و گسترش روابط مؤثر نهتنها باعث شناختهشدن بیشتر شما در سازمان و حوزه فعالیت میشود، بلکه اعتماد بنفس را هم افزایش میدهد. درنتیجه، شما بهعنوان یک فرد مهم و موردتوجه، ارزشمند بودن بیشتری در سازمان خواهید داشت.
۷. به کار خود معنا و مفهوم بدهید
وظایف روزانه شما ممکن است با روحیات و علایقتان در یک راستا باشند. در اینصورت وظایف شما به سکوی ارتقای حس ارزشمند بودن بدل خواهد شد. اما در بسیاری از موارد، اولویت های معیشتی، روحیهها و علایق را به حاشیه میراند. در چنین شرایطی تلاش کنید لابهلای وظایف روزانه، معنایی خلق کنید؛ مثلا به این فکر کنید که کار شما چه تأثیر مثبتی روی دیگران میگذارد و چه نقشی در بهبود محیط اطراف شما ایفا میکند.
۸. روی خودتان تمرکز کنید
برای تمرکز روی حس ارزشمند بودن در سازمان، به واکنشهای همکاران درباره خود توجه کنید. ببینید آنها چه زمانی و چگونه به توانمندیهای شما واکنش نشان میدهند و شما چه حسی درباره آنها دارید. با این کار میتوان به روشهایی برای تعامل با دیگران رسید.
۹. بر روی راهحلها تمرکز کنید
مشکلات و سختیها را فرصتی برای رشد بدانید. هر مشکلی در سازمان، راهحلهایی دارد. مشخص و رفع این مشکلات باعث تقویت اعتماد بنفس و حس ارزشمند خواهد شد. حتی میتوانید برای خود عبارات انگیزشی بسازید، مانند «من قوی هستم» یا «توانایی من از سختیها بیشتر است». این شعارها را در طول روز برای خود تکرار کرده تا به سمت افکار مثبت حرکت کنید.
شما چه نکات و راهکارهای دیگری برای تقویت حس ارزشمندی میشناسید؟ آنها را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع:Indee